Image

                                                            Wat is een lotus?

Een lotus is een simulatieslachtoffer, die d.m.v. het realistisch nabootsen van bv. ongevalsletsel of een acuut ziektebeeld, de hulpverlener "triggert" om de geleerde vaardigheden in praktijk te brengen.

Doel van de Lotus

De opzet is de hulpverlener in opleiding en de gediplomeerde hulpverlener dicht bij de praktijk te brengen. Aan de hand van het gedrag en de antwoorden van het slachtoffer kan de eerste hulpverlener de juiste diagnose stellen.

Door het medisch verantwoord uitbeelden van het letsel kan de hulpverlener de verschijnselen van bepaalde letsels zoals botbreuken, shock, flauwte enz. herkennen.

Door de juiste enscenering kan de hulpverlener zich een voorstelling maken van het ongevalsgebeuren en kan de hulpverlener leren de situatie te beoordelen en mogelijk gevaar herkennen.

Bovendien worden de hulpverleners minder snel van hun stuk gebracht bij het zien van bloederige wonden en zijn  beter in staat de juiste eerste hulp te verlenen.

Wat kan een Lotus

Een ongevalsslachtoffer natuurgetrouw uitbeelden.

Een ontwerp maken van een ongevalsopgave voor EHBO wedstrijden, EHBO onderwijs en rampen oefeningen voor o.a. brandweer, Rode Kruis enz.             

 Opleiding tot lotus:

Algemeen
De opleiding tot LOTUS slachtoffer duurt ongeveer 3 jaar, waarbij ongeveer 20 lessen per jaar worden gevolgd, afgesloten door een landelijk examen. Behalve tijdens de lessen moet er ook thuis veel geleerd en geoefend worden.
De opleiding wordt gegeven door een door het Oranje kruis erkend Studieleider. De opleiding tot Lotus slachtoffer is moeilijk en vraagt veel doorzettingsvermogen. Pas wanneer een opleidingsgroep geheel is geslaagd, of wanneer de laatste cursisten zijn afgevallen, omdat zij het maximum aantal malen examen hebben afgelegd, wordt er eventueel een nieuwe opleiding gestart. Dit is dan ook nog afhankelijk van de grootte van de kring.

Kan iedereen een LOTUS slachtoffer worden?
Iedereen kan slachtoffer spelen. Van een LOTUS slachtoffer wordt verwacht dat hij een slachtoffer is. Het zal niet iedereen gegeven zijn dat goed neer te zetten. Ten slotte is ook niet iedereen een goed acteur, schilder of zanger. Zo moet je dit ook zien, een zekere aanleg is belangrijk. Verder zijn belangrijke voorwaarden:

  • Een geldig EHBO diploma
  • Eigen prestatie kritisch kunnen beoordelen
  • Goed kunnen improviseren en inspelen op collega's
  • Kritiek kunnen accepteren en willen verwerken in je spel
  • Goed onderscheid kunnen maken in spel en eigen veiligheid

Cursus onderwerpen:
Tijdens de cursus krijg je les in het grimeren en acteren van diverse letsels, zoals de volgende onderwerpen:

  • Diverse letsels als verwondingen, kneuzingen, brandwonden en breuken
  • Diverse stadia van het bewustzijn.
  • Ernstige en minder ernstige ziekte beelden als epilepsie, shock, hartaanvallen en suikerziekte.

Grimeren:
Tijdens de opleiding tot LOTUS slachtoffer zal je je het grimeren van letsels eigen moeten maken.
Ook moet je weten welke kleur u moet gebruiken en hoe je andere symptomen moet aanbrengen om de gelaatsuitdrukking te krijgen, die bij verschillende ziektebeelden horen. Deels zal dit gebeuren op aanwijzing van de instructeur, deels door experimenteren, b.v. aan de hand van foto's.

Acteren:
LOTUS slachtoffer zijn is geen toneelspel, of je zou het improvisatie toneel moeten noemen. Van een slachtoffer is alleen bekend welke rol hij heeft. De tekst zul je in de loop van het spel steeds moeten improviseren, omdat je op de juiste wijze moet reageren op de behandeling van je hulpverlener.
Wanneer je een bepaald slachtoffer wilt neer zetten zul je eerst moeten bedenken, wat het slachtoffer precies mankeert. Vervolgens jezelf voorstellen wat die dan zou moeten kunnen, voelen, of juist niet zal kunnen en voelen
Met dat gegeven begin je je spel. Dat wordt geoefend op de cursus avonden waarbij de instructeur eventueel aanwijzingen geeft
Bij de evaluatie van je spel kunnen ook medecursisten aangeven of ze je spel geloofwaardig vonden, of wat ze zelf eventueel anders gedaan zouden hebben.

Ontwerpen en Ensceneren
Een slachtoffer is er niet zomaar. Daar hoort een ongevalssituatie bij. Die moet ook in scene gezet worden.
De omgeving van het slachtoffer moet kloppen met het letsel.
De hulpverlener moet uit de enscenering al een beeld krijgen van wat er is gebeurd. Tijdens de cursusavonden wordt er veel aandacht geschonken aan dat verhaal en of dat het klopt. Zeg je tegen een tafel te zijn gevallen, dan moet de wond aan de juiste kant zitten en de juiste vorm hebben. Zeg je je aan een mes gesneden te hebben moet de wond er uit zien, alsof deze door een scherp mes is veroorzaakt. Ook moet er een mes zijn, of moet uit je verhaal duidelijk zijn waarom dat mes er niet meer is.

 

Bent je geïnteresseerd in het volgen van een opleiding? Laat het ons dan weten via e-mail.

Wil je een lesavond bijwonen? Je bent van harte welkom. Je kunt een afspraak maken met onze secretaris Joke Plomp   

Op dit moment is er geen opleiding; als je je aanmeld kom je op de wachtlijst.

Voor EHBO trainingen bij bedrijven en verenigingen
© 2024 Lotuskring de Hoeksche Waard

Search