header
 

Opleiding Lotusslachtoffers

Algemeen
De opleiding tot LOTUS slachtoffer duurt ongeveer 3 jaar, waarbij ongeveer 20 lessen per jaar worden gevolgd, afgesloten door een landelijk examen. Dit bestaat uit twee modules: De eerste module is simulatie slachtoffer, waarna je in de tweede module het lotus diploma kan behalen. Behalve tijdens de lessen moet er ook thuis veel geleerd en geoefend worden.
De opleiding wordt gegeven door een door het Oranje kruis erkend Studieleider. De opleiding tot Lotus slachtoffer is moeilijk en vraagt veel doorzettingsvermogen. Pas wanneer een opleidingsgroep geheel is geslaagd, of wanneer de laatste cursisten zijn afgevallen, omdat zij het maximum aantal malen examen hebben afgelegd, wordt er eventueel een nieuwe opleiding gestart. Dit is dan ook nog afhankelijk van de grootte van de kring.

Kan iedereen een LOTUS slachtoffer worden?
Iedereen kan slachtoffer spelen. Van een LOTUS slachtoffer wordt verwacht dat hij een slachtoffer is. Het zal niet iedereen gegeven zijn dat goed neer te zetten. Ten slotte is ook niet iedereen een goed acteur, schilder of zanger. Zo moet je dit ook zien, een zekere aanleg is belangrijk. Verder zijn belangrijke voorwaarden:

  •     Een geldig EHBO diploma
  •          Eigen prestatie kritisch kunnen beoordelen
  •          Goed kunnen improviseren en inspelen op collega's
  •          Kritiek kunnen accepteren en willen verwerken in je spel
  •         Goed onderscheid kunnen maken in spel en eigen veiligheid

Cursus onderwerpen:
Tijdens de cursus zult u les krijgen in het grimeren en acteren van diverse letsels, zoals de volgende onderwerpen:

  •          Diverse letsels als verwondingen, kneuzingen, brandwonden en breuken
  •          Diverse stadia van het bewustzijn.
  •          Ernstige en minder ernstige ziekte beelden als epilepsie, shock, hartaanvallen en suikerziekte.

Grimeren:
Tijdens de opleiding tot LOTUS slachtoffer zult u zich het grimeren van letsels eigen moeten maken.
Ook moet u weten welke kleur u moet gebruiken en hoe u andere symptomen moet aanbrengen om de gelaatsuitdrukking te krijgen, die bij verschillende ziektebeelden horen. Deels zal dit gebeuren op aanwijzing van de instructeur, deels door experimenteren, b.v. aan de hand van foto's.

Acteren:
LOTUS slachtoffer zijn is geen toneelspel, of je zou het improvisatie toneel moeten noemen. Van een slachtoffer is alleen bekend welke rol hij heeft. De tekst zul je in de loop van het spel steeds moeten improviseren, omdat je op de juiste wijze moet reageren op de behandeling van je hulpverlener.
Wanneer je een bepaald slachtoffer wilt neer zetten zul je eerst moeten bedenken, wat het slachtoffer precies mankeert. Vervolgens jezelf voorstellen wat die dan zou moeten kunnen, voelen, of juist niet zal kunnen en voelen
Met dat gegeven begin je je spel. Dat wordt geoefend op de cursus avonden waarbij de instructeur eventueel aanwijzingen geeft
Bij de evaluatie van je spel kunnen ook medecursisten aangeven of ze je spel geloofwaardig vonden, of wat ze zelf eventueel anders gedaan zouden hebben.

Ontwerpen en Ensceneren
Een slachtoffer is er niet zomaar. Daar hoort een ongevalsituatie bij. Die moet ook in scene gezet worden.
De omgeving van het slachtoffer moet kloppen met het letsel.
De hulpverlener moet uit de enscenering al een beeld krijgen van wat er is gebeurd. Tijdens de cursusavonden wordt er veel aandacht geschonken aan dat verhaal en of dat het klopt. Zeg je tegen een tafel te zijn gevallen, dan moet de wond aan de juiste kant zitten en de juiste vorm hebben. Zeg je je aan een mes gesneden te hebben moet de wond er uit zien, alsof deze door een scherp mes is veroorzaakt. Ook moet er een mes zijn, of moet uit je verhaal duidelijk zijn waarom dat mes er niet meer is.

Bent U geïnteresseerd in het volgen van een opleiding laat het ons dan weten via een e-mail aan ons.

Wilt U een lesavond bijwonen? U bent van harte welkom.

Een afspraak kunt U maken met onze coördinatrice Ilona Hoogvliet    env

Op dit moment is er geen opleiding, als U zich aanmeld komt U op de wachtlijst.

Klik hier om je aan te melden voor de lotus-opleiding


 
Home
De Hoekschewaard
Bestuur
Contact
Opleiding tot lotus
Lesrooster
Belevenissen lotussen
Foto`s ~ Films
knipselkrant
Aanvraag Lotus
Alleen voor Leden
Gastenboek
LinksWij zijn aangesloten bij de vereniging Lotus Nederland


www.lotusnederland.org

Lotusvignet